snmpwalk issue

This board serves as an open discussion and support collaboration point for Nagios XI. NOTE: Nagios XI customers should use the Customer Support forum to obtain expedited support.

snmpwalk issue

Postby manimurugesan » Wed Aug 07, 2019 10:19 am

Hello Team,

one switch suddenly started showing below warning error

WARNING: Interface noSuchInstance (index 20) is administratively down

my snmp string has special character and i have created macro for that and i tried to re-scan from network wizard using both macro as well original string but it's not fetching any interfaces .

i can run the snmp walk from my putty using my original string ,but snmpwalk is not working for my macro

switch end everything is fine.could you please suggest for this issue
manimurugesan
 
Posts: 110
Joined: Wed Oct 03, 2018 9:15 am

Re: snmpwalk issue

Postby mbellerue » Thu Aug 08, 2019 1:23 pm

Hello,

Could you send us your system profile, as well as which host and service is having the issue?
As of May 25th, 2018, all communications with Nagios Enterprises and its employees are covered under our new Privacy Policy.

Be sure to check out our Knowledgebase for helpful articles and solutions!
User avatar
mbellerue
 
Posts: 405
Joined: Fri Jul 12, 2019 11:10 am

Re: snmpwalk issue

Postby manimurugesan » Fri Aug 09, 2019 4:28 am

This is Fortinet-fortiswitch and monitoring has been enabled for only 3 services .i.e. Port 1 status and port 2 status and LAG<switch name>status.


Please find the system profile
Last edited by mbellerue on Fri Aug 09, 2019 10:03 am, edited 1 time in total.
Reason: Shared profile.zip with support team.
manimurugesan
 
Posts: 110
Joined: Wed Oct 03, 2018 9:15 am

Re: snmpwalk issue

Postby mbellerue » Fri Aug 09, 2019 10:40 am

I am not seeing anything labeled fortinet-fortiswitch in the profile. I do see a check_fortigate command, which checks CPU and memory utilization. Just to confirm, is the macro in question $USER9$? I see that associated with two different checks. One is check_xi_service_ifoperstatus, and the other is check_nwc_health. Do both of those commands fail?
As of May 25th, 2018, all communications with Nagios Enterprises and its employees are covered under our new Privacy Policy.

Be sure to check out our Knowledgebase for helpful articles and solutions!
User avatar
mbellerue
 
Posts: 405
Joined: Fri Jul 12, 2019 11:10 am

Re: snmpwalk issue

Postby manimurugesan » Fri Aug 09, 2019 11:13 am

yes $USER9$ this macro only we are using and check_xi_service_ifoperstatus is a default plugin and check_nwc_health we are using for memory usage and cpu .
manimurugesan
 
Posts: 110
Joined: Wed Oct 03, 2018 9:15 am

Re: snmpwalk issue

Postby mbellerue » Fri Aug 09, 2019 12:30 pm

Everything in the profile looks good so far. You said that one switch was having a problem reporting back. Is it possible that the issue is with that one switch? Did it get reset somehow, and the community string is set back to public?
As of May 25th, 2018, all communications with Nagios Enterprises and its employees are covered under our new Privacy Policy.

Be sure to check out our Knowledgebase for helpful articles and solutions!
User avatar
mbellerue
 
Posts: 405
Joined: Fri Jul 12, 2019 11:10 am

Re: snmpwalk issue

Postby manimurugesan » Fri Aug 09, 2019 12:56 pm

Okay....I will try that
manimurugesan
 
Posts: 110
Joined: Wed Oct 03, 2018 9:15 am

Re: snmpwalk issue

Postby ssax » Fri Aug 09, 2019 3:53 pm

Let us know the results.
Be sure to check out our Knowledgebase for helpful articles and solutions!
User avatar
ssax
Dreams In Code
 
Posts: 4238
Joined: Wed Feb 11, 2015 12:54 pm

Re: snmpwalk issue

Postby manimurugesan » Tue Aug 13, 2019 11:21 am

i tried with "public" community string also but still i am facing the same issue .

But when I tried the below command from nagios i am getting below error

snmpwalk -v2c -c 'SNMPstring' <IP address> IF-MIB::ifName

Error: IF-MIB::ifName = No Such Instance currently exists at this OID

But when I tired the below command from nagios i am getting output and switch also receiving request from nagios .

snmpwalk -v2c -c <SNMPstring> <ip address>

Please help me resolve this issue ?
manimurugesan
 
Posts: 110
Joined: Wed Oct 03, 2018 9:15 am

Re: snmpwalk issue

Postby scottwilkerson » Thu Aug 15, 2019 7:25 am

Are you sure this device has that MIB/OID?

Can you run this
Code: Select all
snmpwalk -v2c -c <SNMPstring> <ip address>|grep ifName
As of May 25th, 2018, all communications with Nagios Enterprises and its employees are covered under our new Privacy Policy.
User avatar
scottwilkerson
DevOps Engineer
 
Posts: 15780
Joined: Tue Nov 15, 2011 3:11 pm
Location: Nagios Enterprises

Next

Return to Nagios XI

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 19 guests