Service doesn't enter HARD state.

This board serves as an open discussion and support collaboration point for Nagios XI. NOTE: Nagios XI customers should use the Customer Support forum to obtain expedited support.

Service doesn't enter HARD state.

Postby goldmund84 » Fri Oct 18, 2019 3:10 am

Hi, according to the documentation, service should enter the HARD state in case of
"When a service or host check results in a non-OK or non-UP state and the service check has not yet been (re)checked the number of times specified by the max_check_attempts directive in the service or host definition. This is called a soft error."

I have the following settings:
Check interval = 10 min
Retry interval = 2 min
Max check attempts = 3

So, after the third attempt, there should be HARD state. But this is what I see in the Logs:
2019-10-16 16:21:19 Protei XML Server 4 XML Request OK SOFT 1 of 3 HTTP OK: HTTP/1.1 200 - 331 bytes in 0.333 second response time
2019-10-16 16:19:20 Protei XML Server 4 XML Request CRITICAL SOFT 3 of 3 connect to address 10.29.1.52 and port 443: Connection refused
2019-10-16 16:17:22 Protei XML Server 4 XML Request CRITICAL SOFT 3 of 3 connect to address 10.29.1.52 and port 443: Connection refused
2019-10-16 16:15:23 Protei XML Server 4 XML Request CRITICAL SOFT 3 of 3 connect to address 10.29.1.52 and port 443: Connection refused
2019-10-16 16:13:24 Protei XML Server 4 XML Request CRITICAL SOFT 3 of 3 connect to address 10.29.1.52 and port 443: Connection refused
2019-10-16 16:11:27 Protei XML Server 4 XML Request CRITICAL SOFT 3 of 3 connect to address 10.29.1.52 and port 443: Connection refused
2019-10-16 16:09:28 Protei XML Server 4 XML Request CRITICAL SOFT 3 of 3 connect to address 10.29.1.52 and port 443: Connection refused
2019-10-16 16:07:30 Protei XML Server 4 XML Request CRITICAL SOFT 3 of 3 connect to address 10.29.1.52 and port 443: Connection refused
2019-10-16 16:05:33 Protei XML Server 4 XML Request CRITICAL SOFT 3 of 3 connect to address 10.29.1.52 and port 443: Connection refused
2019-10-16 16:03:35 Protei XML Server 4 XML Request CRITICAL SOFT 3 of 3 connect to address 10.29.1.52 and port 443: Connection refused
2019-10-16 16:01:36 Protei XML Server 4 XML Request CRITICAL SOFT 3 of 3 connect to address 10.29.1.52 and port 443: Connection refused
2019-10-16 15:59:38 Protei XML Server 4 XML Request CRITICAL SOFT 3 of 3 connect to address 10.29.1.52 and port 443: Connection refused
2019-10-16 15:57:39 Protei XML Server 4 XML Request CRITICAL SOFT 2 of 3 connect to address 10.29.1.52 and port 443: Connection refused
2019-10-16 15:55:40 Protei XML Server 4 XML Request CRITICAL SOFT 1 of 3 connect to address 10.29.1.52 and port 443: Connection refused

After the 3rd attempt, the service is still in the SOFT state. Is it a bug, or I'm doing something wrong?
goldmund84
 
Posts: 34
Joined: Mon Jan 06, 2014 6:48 am

Re: Service doesn't enter HARD state.

Postby scottwilkerson » Fri Oct 18, 2019 8:42 am

What version of Nagios XI are you running? There was a bug that could cause this a few version back
As of May 25th, 2018, all communications with Nagios Enterprises and its employees are covered under our new Privacy Policy.
User avatar
scottwilkerson
DevOps Engineer
 
Posts: 16642
Joined: Tue Nov 15, 2011 3:11 pm
Location: Nagios Enterprises

Re: Service doesn't enter HARD state.

Postby goldmund84 » Thu Oct 24, 2019 1:40 am

Hi, I use 5.5.2. And don't have active support, so can't upgrade. Could you suggest a workaround, if the version is affected?
goldmund84
 
Posts: 34
Joined: Mon Jan 06, 2014 6:48 am

Re: Service doesn't enter HARD state.

Postby scottwilkerson » Thu Oct 24, 2019 6:31 am

goldmund84 wrote:Hi, I use 5.5.2. And don't have active support, so can't upgrade. Could you suggest a workaround, if the version is affected?

Sorry, I don't know of any workaround without upgrading.
As of May 25th, 2018, all communications with Nagios Enterprises and its employees are covered under our new Privacy Policy.
User avatar
scottwilkerson
DevOps Engineer
 
Posts: 16642
Joined: Tue Nov 15, 2011 3:11 pm
Location: Nagios Enterprises


Return to Nagios XI

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 10 guests