Nagios 4 on Raspberry PI 3

Engage with the community of users including those using the open source solutions.
Includes Nagios Core, Plugins, and NCPA

Nagios 4 on Raspberry PI 3

Postby t3dus » Thu May 12, 2016 10:57 pm

So I installed Nagios 4 on my raspberry Pi but after loading into the interface it shows a big red X and says "Not running"

I manually tried to restart nagios and even though it claims it's running the interface states differently.

Code: Select all
root@raspberrypi:~# systemctl status nagios
● nagios.service - Nagios
   Loaded: loaded (/etc/systemd/system/nagios.service; enabled)
   Active: active (running) since Fri 2016-05-13 03:56:25 UTC; 22s ago
Main PID: 804 (nagios)
   CGroup: /system.slice/nagios.service
           ├─804 /usr/local/nagios/bin/nagios /usr/local/nagios/etc/nagios.cf...
           ├─805 /usr/local/nagios/bin/nagios --worker /usr/local/nagios/var/...
           ├─806 /usr/local/nagios/bin/nagios --worker /usr/local/nagios/var/...
           ├─807 /usr/local/nagios/bin/nagios --worker /usr/local/nagios/var/...
           ├─808 /usr/local/nagios/bin/nagios --worker /usr/local/nagios/var/...
           ├─809 /usr/local/nagios/bin/nagios --worker /usr/local/nagios/var/...
           ├─810 /usr/local/nagios/bin/nagios --worker /usr/local/nagios/var/...
           └─811 /usr/local/nagios/bin/nagios /usr/local/nagios/etc/nagios.cf...

May 13 03:56:25 raspberrypi nagios[804]: nerd: Fully initialized and ready t...!
May 13 03:56:25 raspberrypi nagios[804]: wproc: Successfully registered mana...r
May 13 03:56:25 raspberrypi nagios[804]: wproc: Registry request: name=Core ...5
May 13 03:56:25 raspberrypi nagios[804]: wproc: Registry request: name=Core ...8
May 13 03:56:25 raspberrypi nagios[804]: wproc: Registry request: name=Core ...6
May 13 03:56:25 raspberrypi nagios[804]: wproc: Registry request: name=Core ...9
May 13 03:56:25 raspberrypi nagios[804]: wproc: Registry request: name=Core ...7
May 13 03:56:25 raspberrypi nagios[804]: wproc: Registry request: name=Core ...0
May 13 03:56:25 raspberrypi nagios[804]: Successfully launched command file ...1
May 13 03:56:25 raspberrypi nagios[804]: Successfully launched command file ...1
Hint: Some lines were ellipsized, use -l to show in full.


What could be the problem?
User avatar
t3dus
 
Posts: 147
Joined: Thu Feb 04, 2016 3:46 pm
Location: IA

Re: Nagios 4 on Raspberry PI 3

Postby t3dus » Thu May 12, 2016 11:16 pm

Nm. I ran these 2 commands and it fixed the problem.

Code: Select all
# mv /etc/apache2/mods-available/cgi.load /etc/apache2/mods-enabled/
# service apache2 restart
User avatar
t3dus
 
Posts: 147
Joined: Thu Feb 04, 2016 3:46 pm
Location: IA

Re: Nagios 4 on Raspberry PI 3

Postby rhassing » Fri May 13, 2016 5:13 am

Normally you should have created a symbolic link instead of moving the file.
But I assume this works as well.
Rob Hassing
Image
User avatar
rhassing
 
Posts: 368
Joined: Sat Oct 05, 2013 10:29 pm
Location: Netherlands

Re: Nagios 4 on Raspberry PI 3

Postby mcapra » Fri May 13, 2016 9:20 am

@t3dus,

I'm glad you were able to find a solution! As rhassing pointed out, typically a symlink would be used in favor of moving the file. Is it all right if we lock this topic and mark it as resolved?
Former Nagios employee
http://www.mcapra.com/
User avatar
mcapra
 
Posts: 3600
Joined: Thu May 05, 2016 3:54 pm

Re: Nagios 4 on Raspberry PI 3

Postby t3dus » Tue Apr 18, 2017 8:01 pm

Yes mark it as resolved. Yes you are likely right about the symbolic link but oh well it still works fine.
User avatar
t3dus
 
Posts: 147
Joined: Thu Feb 04, 2016 3:46 pm
Location: IA


Return to Community Support

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 9 guests