Nagios Core not running after install

An open discussion forum for obtaining help with Nagios Core. Nagios Core users of all experience levels are welcome here. Subforum have been created for the discussion of Nagios Core and Nagios Plugin development.

NOTE: The SourceForge.net mailing lists have been deprecated in favor of this forum in order to expedite support and provide additional features not available on the old mailing list.

Nagios Core not running after install

Postby charpham » Fri Dec 22, 2017 3:17 pm

Hi I am new to Nagios
I have Nagios 4.3.4 on centOS 7 running plugins 2.2.1. When I go to the web home page page it says it is not running.
if I look at the log files I see the following

[1513969021] Nagios 4.3.4 starting... (PID=32128)
[1513969021] Local time is Fri Dec 22 13:57:01 EST 2017
[1513969021] LOG VERSION: 2.0
[1513969021] qh: Failed to init socket '/usr/local/nagios/var/rw/nagios.qh'. bind() failed: No such file or directory
[1513969021] Error: Failed to initialize query handler. Aborting
[1513970773] Nagios 4.3.4 starting... (PID=20041)
[1513970773] Local time is Fri Dec 22 14:26:13 EST 2017
[1513970773] LOG VERSION: 2.0
[1513970773] qh: Failed to init socket '/usr/local/nagios/var/rw/nagios.qh'. bind() failed: No such file or directory
[1513970773] Error: Failed to initialize query handler. Aborting
[1513971339] Nagios 4.3.4 starting... (PID=1334)
[1513971339] Local time is Fri Dec 22 14:35:39 EST 2017
[1513971339] LOG VERSION: 2.0
[1513971339] qh: Failed to init socket '/usr/local/nagios/var/rw/nagios.qh'. bind() failed: No such file or directory
[1513971339] Error: Failed to initialize query handler. Aborting
When I go to this directory ".../nagios/var/rw" there is no such directory

One thing to note in the install docs (https://support.nagios.com/kb/article/n ... tml#CentOS) for 4.3.4 and plugins 2.2.1, it says to get the install plugins from "https://github.com/nagios-plugins/nagios-plugins/archive/release-2.2.1.tar.gz" this does not exist so I had to go to "nagios-plugins.org/downloads to get this.. however from the install after taring the file, it says to run "sudo ./tools/setup" this directory/file does not exist.. I was able to run howerver "sudo ./configure, sudo make and sudo make install"

any help would greatly be appreciated
charpham
 
Posts: 16
Joined: Fri Dec 22, 2017 2:59 pm

Re: Nagios Core not running after install

Postby kyang » Wed Dec 27, 2017 11:11 am

There was no 2.2.1.tar.gz release? Was there a spelling error when you ran it maybe? It works for me.

Code: Select all
[root@centos7x64 tmp]# wget --no-check-certificate -O nagios-plugins.tar.gz https://github.com/nagios-plugins/nagios-plugins/archive/release-2.2.1.tar.gz
--2017-12-27 10:15:40--  https://github.com/nagios-plugins/nagios-plugins/archive/release-2.2.1.tar.gz
Resolving github.com (github.com)... 192.30.253.112, 192.30.253.113
Connecting to github.com (github.com)|192.30.253.112|:443... connected.
HTTP request sent, awaiting response... 302 Found
Location: https://codeload.github.com/nagios-plugins/nagios-plugins/tar.gz/release-2.2.1 [following]
--2017-12-27 10:15:41--  https://codeload.github.com/nagios-plugins/nagios-plugins/tar.gz/release-2.2.1
Resolving codeload.github.com (codeload.github.com)... 192.30.253.120, 192.30.253.121
Connecting to codeload.github.com (codeload.github.com)|192.30.253.120|:443... connected.
HTTP request sent, awaiting response... 200 OK
Length: 2049050 (2.0M) [application/x-gzip]
Saving to: ‘nagios-plugins.tar.gz’

100%[===============================================================>] 2,049,050   1.84MB/s   in 1.1s

2017-12-27 10:15:42 (1.84 MB/s) - ‘nagios-plugins.tar.gz’ saved [2049050/2049050]


When you ran sudo ./tools/setup, you did cd into the nagios-plugins directory correct?

Could you show us the contents in the nagios-plugins directory?

Code: Select all
ls-la /tmp/nagios-plugins

Change the path if yours is different, and show us the output. Thanks!
As of May 25th, 2018, all communications with Nagios Enterprises and its employees are covered under our new Privacy Policy.

Be sure to check out our Knowledgebase for helpful articles and solutions!
User avatar
kyang
Support Tech
 
Posts: 1756
Joined: Tue Jul 25, 2017 3:35 pm

Re: Nagios Core not running after install

Postby charpham » Tue Jan 09, 2018 2:37 pm

Hi Sorry for getting back so late... I have this resolved.. Thanks for helping me out...
charpham
 
Posts: 16
Joined: Fri Dec 22, 2017 2:59 pm

Re: Nagios Core not running after install

Postby kyang » Tue Jan 09, 2018 3:21 pm

Sounds good! I'll be closing this thread!

If you have any more questions, feel free to create another thread.

Thanks for using the Nagios Support Forum!
As of May 25th, 2018, all communications with Nagios Enterprises and its employees are covered under our new Privacy Policy.

Be sure to check out our Knowledgebase for helpful articles and solutions!
User avatar
kyang
Support Tech
 
Posts: 1756
Joined: Tue Jul 25, 2017 3:35 pm


Return to Nagios Core

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests