Reporting Explorer is not running, when it is.

An open discussion forum for obtaining help with Nagios Core. Nagios Core users of all experience levels are welcome here. Subforum have been created for the discussion of Nagios Core and Nagios Plugin development.

NOTE: The SourceForge.net mailing lists have been deprecated in favor of this forum in order to expedite support and provide additional features not available on the old mailing list.

Reporting Explorer is not running, when it is.

Postby mhedtcke » Wed Mar 07, 2018 1:45 pm

Hi there. I am pretty new to Nagios. I have a server running the latest version of NSClient. It is reporting incorrectly that explorer isnt running. I am remoted into the server looking at the process manager with explorer running.

Everything else appears to be reporting properly (CPU, Memory, Up time, Storage).

Any ideas why this is happening?
mhedtcke
 
Posts: 19
Joined: Mon Jan 15, 2018 11:22 am

Re: Reporting Explorer is not running, when it is.

Postby scottwilkerson » Wed Mar 07, 2018 2:17 pm

What is the command that you are having nagios execute?

Please share the service description, the command definition

and results of running the command from the command line on the Nagios Server
As of May 25th, 2018, all communications with Nagios Enterprises and its employees are covered under our new Privacy Policy.
User avatar
scottwilkerson
DevOps Engineer
 
Posts: 12594
Joined: Tue Nov 15, 2011 3:11 pm
Location: Nagios Enterprises

Re: Reporting Explorer is not running, when it is.

Postby mhedtcke » Wed Mar 07, 2018 3:33 pm

Here is all of the references of DC01

define service{
use generic-service,nagiosgraph
host_name dc01
service_description NSClient++ Version
check_command check_nt!CLIENTVERSION
}

define service{
use generic-service,nagiosgraph
host_name dc01
service_description CPU Load
check_command check_nt!CPULOAD!-l 5,80,90
}

define service{
use generic-service,nagiosgraph
host_name dc01
service_description Memory Usage
check_command check_nt!MEMUSE!-w 80 -c 90
}

define service{
use generic-service,nagiosgraph
host_name dc01
service_description C:\ Drive Space
check_command check_nt!USEDDISKSPACE!-l c -w 80 -c 90
}

define service{
use generic-service,nagiosgraph
host_name dc01
service_description W3SVC
check_command check_nt!SERVICESTATE!-d SHOWALL -l W3SVC
}

define service{
use generic-service,nagiosgraph
host_name dc01
service_description W3SVC
check_command check_nt!SERVICESTATE!-d SHOWALL -l W3SVC
}

define service{
use generic-service,nagiosgraph
host_name dc01
service_description Explorer
check_command check_nt!PROCSTATE!-d SHOWALL -l Explorer.exe
}
mhedtcke
 
Posts: 19
Joined: Mon Jan 15, 2018 11:22 am

Re: Reporting Explorer is not running, when it is.

Postby scottwilkerson » Wed Mar 07, 2018 5:27 pm

these too please
scottwilkerson wrote:the command definition

and results of running the command from the command line on the Nagios Server


by command definition I mean for check_nt

Thanks
As of May 25th, 2018, all communications with Nagios Enterprises and its employees are covered under our new Privacy Policy.
User avatar
scottwilkerson
DevOps Engineer
 
Posts: 12594
Joined: Tue Nov 15, 2011 3:11 pm
Location: Nagios Enterprises

Re: Reporting Explorer is not running, when it is.

Postby mhedtcke » Mon Mar 12, 2018 8:39 am

I'm sorry. I'm not sure what you mean by that. I see the check_nt plugin on the server but I'm not sure how to see it's config.
mhedtcke
 
Posts: 19
Joined: Mon Jan 15, 2018 11:22 am

Re: Reporting Explorer is not running, when it is.

Postby scottwilkerson » Mon Mar 12, 2018 9:57 am

I mean how it is defined in the nagios configuration files. Maybe you have one named commands.cfg?
As of May 25th, 2018, all communications with Nagios Enterprises and its employees are covered under our new Privacy Policy.
User avatar
scottwilkerson
DevOps Engineer
 
Posts: 12594
Joined: Tue Nov 15, 2011 3:11 pm
Location: Nagios Enterprises

Re: Reporting Explorer is not running, when it is.

Postby mhedtcke » Mon Mar 12, 2018 10:25 am

Got it. Thanks, here you go. Thanks for being patient with me.

define command{
command_name check_nt
command_line $USER1$/check_nt -H $HOSTADDRESS$ -p 12489 -v $ARG1$ $ARG2$
}
mhedtcke
 
Posts: 19
Joined: Mon Jan 15, 2018 11:22 am

Re: Reporting Explorer is not running, when it is.

Postby scottwilkerson » Tue Mar 13, 2018 8:54 am

Can you run the following from the command line on the nagios server replacing IP_ADDRESS with the IP of dc01 and change the path of the plugin if your plugins are in a different directory, and then return the output

Code: Select all
/usr/local/nagios/libexec/check_nt -H IP_ADDRESS -p 12489 -v PROCSTATE -d SHOWALL -l Explorer.exe
As of May 25th, 2018, all communications with Nagios Enterprises and its employees are covered under our new Privacy Policy.
User avatar
scottwilkerson
DevOps Engineer
 
Posts: 12594
Joined: Tue Nov 15, 2011 3:11 pm
Location: Nagios Enterprises

Re: Reporting Explorer is not running, when it is.

Postby mhedtcke » Tue Mar 13, 2018 2:53 pm

nagios01@nagios01:~$ /usr/local/nagios/libexec/check_nt -H 192.168.39.40 -p 12489 -v PROCSTATE -d SHOWALL -l Explorer.exe
Explorer.exe: not running

I RDP'ed into the server to ensure it was running and it is.
mhedtcke
 
Posts: 19
Joined: Mon Jan 15, 2018 11:22 am

Re: Reporting Explorer is not running, when it is.

Postby npolovenko » Tue Mar 13, 2018 4:35 pm

@mhedtcke, It's case sensetive, try with -l explorer.exe.
As of May 25th, 2018, all communications with Nagios Enterprises and its employees are covered under our new Privacy Policy.
User avatar
npolovenko
Support Tech
 
Posts: 2492
Joined: Mon May 15, 2017 5:00 pm

Next

Return to Nagios Core

Who is online

Users browsing this forum: Fess [Nagios Bot], Google [Bot] and 13 guests