Upgraded Nagios to 4.4.1 and Nagios not Working

An open discussion forum for obtaining help with Nagios Core. Nagios Core users of all experience levels are welcome here. Subforum have been created for the discussion of Nagios Core and Nagios Plugin development.

NOTE: The SourceForge.net mailing lists have been deprecated in favor of this forum in order to expedite support and provide additional features not available on the old mailing list.

Re: Upgraded Nagios to 4.4.1 and Nagios not Working

Postby ep7network » Tue Feb 05, 2019 9:58 pm

Hi there @scottwilkerson,

I ran yum --enablerepo=epel update nagios, then a systemctl status nagios.service and Nagios failed load. Nagios is down again.

When I run nagios -v /etc/nagios/nagios.cfg it tells me config file 'etc/nagios/server/windows.cfg' has an issue on line number. When I go and correct error and run command nagios -v /etc/nagios/nagios.cfg output tells me same error on a different server. It doesn't like windows.cfg file. If I continue to fix bad errors Nagios isn't going to monitor anything. I've commented out almost all servers i was monitoring before my failed upgrade.

I'm thinking about uninstalling Nagios and install Nagios Core from Source. I'm going to use kb article from support Nagios website.
How can I uninstall everything related to Nagios core, it's running on CentOS 7?
I don't want to run into issue's when performing fresh install of Nagios 4.4.3.

Thanks for all your help.
ep7network
 
Posts: 51
Joined: Sun Dec 27, 2015 5:04 pm

Re: Upgraded Nagios to 4.4.1 and Nagios not Working

Postby scottwilkerson » Wed Feb 06, 2019 9:38 am

It would just be
Code: Select all
yum remove nagios
As of May 25th, 2018, all communications with Nagios Enterprises and its employees are covered under our new Privacy Policy.
User avatar
scottwilkerson
DevOps Engineer
 
Posts: 15398
Joined: Tue Nov 15, 2011 3:11 pm
Location: Nagios Enterprises

Re: Upgraded Nagios to 4.4.1 and Nagios not Working

Postby ep7network » Thu Feb 07, 2019 8:13 pm

I uninstalled Nagios using yum remove nagios. I then installed Nagios 4.4.3 from Source. I can log into Nagios web interface and view localhost and see services are being monitored.

when I try to monitor a Windows machine the host does not appear in Nagios web interface.
I followed Nagios core web document on Monitoring Windows machine. I installed check_ncpa.py plugin. And also installed ncpa and NSClient++ on Windows machine. I know NSClient is working on Windows.

On Nagios server when I verify check_ncpa.py I get output version 1.1.3. When I run pre-flight check I get no errors.

I don't know what else to do as to why Nagios doesn't show Windows machine on Nagios web interface.
Any idea's to make this work?
ep7network
 
Posts: 51
Joined: Sun Dec 27, 2015 5:04 pm

Re: Upgraded Nagios to 4.4.1 and Nagios not Working

Postby scottwilkerson » Fri Feb 08, 2019 8:05 am

Did you create nagios configuration files for the ncpa command and services to monitor?
As of May 25th, 2018, all communications with Nagios Enterprises and its employees are covered under our new Privacy Policy.
User avatar
scottwilkerson
DevOps Engineer
 
Posts: 15398
Joined: Tue Nov 15, 2011 3:11 pm
Location: Nagios Enterprises

Previous

Return to Nagios Core

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 16 guests