Authentication Required on Nagios Mobile not working

Information and discussions relating to the Nagios Mobile addon.

Authentication Required on Nagios Mobile not working

Postby mvargas » Thu Jun 25, 2015 9:44 am

Version of Nagio XI 2014R2.7
CentOS 6.6
64bit
VMware Image

I have installed Nagios Mobile as outlined in the following article with no failures during the each step of the process. The article I refer to is: https://assets.nagios.com/downloads/exchange/nagiosmobile/Installing_Nagios_Mobile.pdf

When I go to http://nagios.xxxx.edu/nagiosmobile I am prompted with Authentication Required. I input my regular Nagios credentials for User Name: and Password: but it returns me right back to the Authentication Required dialogue box.

I get Authorization Required
This server could not verify that you are authorized to access the document requested. Either you supplied the wrong credentials or your browser doesn't understand how to supply the credentials required.

Apache/2.2.15 (CentOS) Server at nagios.xxxx.edu Port 80

I am using a Galaxy S5 phone with Chrome installed.

Intrestingly enough if I go on my phone to just http://nagios.xxxx.edu I get right to my Nagios Welcome page and I proceed to the login page I can authenticate with my credentials and view the standard GUI.

Has anyone ran into this issue or know of some possible leads on getting my credentials to work in nagiosmobile?

Thank you in advance.

Mike
mvargas
 
Posts: 11
Joined: Thu Jan 15, 2015 11:04 am

Re: Authentication Required on Nagios Mobile not working

Postby jolson » Thu Jun 25, 2015 10:23 am

A good starting point would be to take a look at your apache logs.

First, attempt to log in via Nagios Mobile.

Next, check your logs:

Code: Select all
tail -n20 /var/log/httpd/error_log
tail -n20 /var/log/httpd/access_log
Twits Blog
Show me a man who lives alone and has a perpetually clean kitchen, and 8 times out of 9 I'll show you a man with detestable spiritual qualities.
jolson
Attack Rabbit
 
Posts: 2560
Joined: Thu Feb 12, 2015 12:40 pm

Re: Authentication Required on Nagios Mobile not working

Postby mvargas » Thu Jun 25, 2015 3:02 pm

My output:

[root@monitor01 ~]# tail -n20 /var/log/httpd/error_log
[Thu Jun 25 14:57:42 2015] [error] [client ::1] PHP Notice: include_once(): 1. h->opened_path=[/usr/local/nagiosxi/html/includes/components/xicore/dashlets-status.inc.php] h->filename=[/usr/local/nagiosxi/html/includes/components/xicore/dashlets-status.inc.php]\n in /usr/local/nagiosxi/html/includes/components/xicore/dashlets.inc.php on line 14
[Thu Jun 25 14:57:42 2015] [error] [client ::1] PHP Notice: include_once(): apc_cache_find [360771]\n in /usr/local/nagiosxi/html/includes/components/xicore/dashlets.inc.php on line 14


[root@monitor01 ~]# tail -n20 /var/log/httpd/access_log
172.16.1.39 - - [25/Jun/2015:14:58:16 -0500] "GET /nagiosxi/includes/components/nocscreen/nocscreenapi.php?summary=true HTTP/1.1" 200 27 "http://172.16.0.16/nagiosxi/includes/components/nocscreen/noc.php" "Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/40.0.2214.111 Safari/537.36"

On the access_log it's hitting an internal IP in bold. How do I change httpd to access the outside IP instead?
mvargas
 
Posts: 11
Joined: Thu Jan 15, 2015 11:04 am

Re: Authentication Required on Nagios Mobile not working

Postby tgriep » Thu Jun 25, 2015 4:31 pm

FYI, Nagios Mobile is enabled on Nagios XI by default for a while so the document needs to reflect that it isn't needed anymore for the new versions. It was added in this version 2012RC2 - 09/04/2012.

Could you post the nagiosmobile_apache.conf and the nagiosmobile.conf files from the /etc/httpd/conf.d folder?
As of May 25th, 2018, all communications with Nagios Enterprises and its employees are covered under our new Privacy Policy.

Be sure to check out our Knowledgebase for helpful articles and solutions!
User avatar
tgriep
Madmin
 
Posts: 8267
Joined: Thu Oct 30, 2014 9:02 am

Re: Authentication Required on Nagios Mobile not working

Postby mvargas » Fri Jun 26, 2015 9:42 am

Here are the nagiosmobile_apache.conf and the nagiosmobile.conf files as requested:
Attachments
nagiosmobile_apache.conf
(601 Bytes) Downloaded 350 times
nagiosmobile.conf
(610 Bytes) Downloaded 354 times
mvargas
 
Posts: 11
Joined: Thu Jan 15, 2015 11:04 am

Re: Authentication Required on Nagios Mobile not working

Postby tgriep » Fri Jun 26, 2015 12:36 pm

Remove the nagiosmobile_apache.conf file from the system and restart apache and see if the issue is resolved.
Code: Select all
service httpd restart
As of May 25th, 2018, all communications with Nagios Enterprises and its employees are covered under our new Privacy Policy.

Be sure to check out our Knowledgebase for helpful articles and solutions!
User avatar
tgriep
Madmin
 
Posts: 8267
Joined: Thu Oct 30, 2014 9:02 am


Return to Nagios Mobile

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest