Nagios XI Process State not Running

This support forum board is for support questions relating to Nagios XI, our flagship commercial network monitoring solution.
fowfo
Posts: 1
Joined: Wed Jun 03, 2020 7:25 pm

Nagios XI Process State not Running

Post by fowfo »

Hi there,

My server ran out of disk space and ceased nagios from running. After freeing up some space and running /usr/local/nagiosxi/scripts/repair_databases.sh, everything seems to be back to normal, i.e all System Component statuses are green.
However, the Monitoring Process Engine state is red only under Monitoring Engine Status. Now Monitoring Engine Check Statistics are all 0 as if no checks are being run. When I however check Nagios Core, it seems to be working perfectly. Its almost as if Nagios XI is "frozen".
Any support will be really appreciated. Thanks.

Using Nagios XI 5.8.7
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
danderson
Posts: 108
Joined: Wed Aug 09, 2023 10:05 am

Re: Nagios XI Process State not Running

Post by danderson »

Thanks for reaching out @fowfo,

Do this happen even after restarting nagios, mysql, apache/httpd, and if relevant, php-fpm? Are there any errors in log files for those processes that might indicate some sort of bug or error?
kg2857
Posts: 236
Joined: Wed Apr 12, 2023 5:48 pm

Re: Nagios XI Process State not Running

Post by kg2857 »

Restart the server.
systemctl restart nagios
Read the output.
User avatar
jmichaelson
Posts: 114
Joined: Wed Aug 23, 2023 1:02 pm

Re: Nagios XI Process State not Running

Post by jmichaelson »

Check the output of journalctl -xeu (service name), for each of the services mentioned by danderson.
Please let us know if you have any other questions or concerns.

-Jason
hillhealthcenter
Posts: 174
Joined: Fri Sep 21, 2012 7:45 am
Location: New Haven, CT

Re: Nagios XI Process State not Running

Post by hillhealthcenter »

Hello All,
I am facing this same issue. What is the command to restart the Nagios service?
Thanks so much,
Tom
sgardil
Posts: 140
Joined: Wed Aug 09, 2023 9:58 am

Re: Nagios XI Process State not Running

Post by sgardil »

hillhealthcenter wrote: Wed Feb 28, 2024 10:27 am Hello All,
I am facing this same issue. What is the command to restart the Nagios service?
To restart nagios you should be able to just run:
systemctl restart nagios
hillhealthcenter
Posts: 174
Joined: Fri Sep 21, 2012 7:45 am
Location: New Haven, CT

Re: Nagios XI Process State not Running

Post by hillhealthcenter »

Thanks, sgardil!

The /usr/local/nagiosxi/scripts/repair_databases.sh script seems to allow the system to function normally for a few minutes. The system freezes again after 10 to 20 minutes.
Thanks so much,
Tom
hillhealthcenter
Posts: 174
Joined: Fri Sep 21, 2012 7:45 am
Location: New Haven, CT

Re: Nagios XI Process State not Running

Post by hillhealthcenter »

We appear to be in a better state.

We had to run the manual backup script

Code: Select all

/usr/local/nagiosxi/scripts/backup_xi.sh
to resolve the freezing issue. It seems that the disk may have run out space during a backup.
Thanks so much,
Tom
sgardil
Posts: 140
Joined: Wed Aug 09, 2023 9:58 am

Re: Nagios XI Process State not Running

Post by sgardil »

Thanks for sharing the solution for your issues and yeah that would do it. When you ran the script manually did you run the database repair script beforehand and then immediately manually run the back up script?
hillhealthcenter
Posts: 174
Joined: Fri Sep 21, 2012 7:45 am
Location: New Haven, CT

Re: Nagios XI Process State not Running

Post by hillhealthcenter »

Yes, we ran the
  • repair_databases.sh
then ran the
  • backup_xi.sh
.
Thanks so much,
Tom
Post Reply