Nagios XI not saving monitors?

This board serves as an open discussion and support collaboration point for Nagios XI. NOTE: Nagios XI customers should use the Customer Support forum to obtain expedited support.

Nagios XI not saving monitors?

Postby vornado » Wed Jun 13, 2018 10:48 am

Using Nagios XI 5.4.13 on VMware vSphere.

I used the Website URL configuration wizard to create a monitor. After doing this, I expected the 'Up' count in the Host Status Summary on the Home Dashboard page to increase by 1, just like it did in a youtube video I watched. It did not increment. The Host Status page does not show the host I created the monitor for. What have I missed?

Steve
vornado
 
Posts: 6
Joined: Wed Jun 13, 2018 9:17 am

Re: Nagios XI not saving monitors?

Postby scottwilkerson » Wed Jun 13, 2018 11:29 am

Did the configuration apply successfully?

If you had the host already being monitored the host coun't wouldn't increase, just the service count.

Does the new service show up in the Configure -> CCM -> Services ?
As of May 25th, 2018, all communications with Nagios Enterprises and its employees are covered under our new Privacy Policy.
User avatar
scottwilkerson
CTO
 
Posts: 9590
Joined: Tue Nov 15, 2011 3:11 pm
Location: Nagios Enterprises

Re: Nagios XI not saving monitors?

Postby vornado » Wed Jun 13, 2018 4:06 pm

I apologize -- when I posted my more detailed message, the forum apparently had logged me out and my message disappeared. My second attempt was kind of a rush job.

When I click 'Finish', I get 'Configuration applied successfully.' and 'Your configuration changes have been successfully applied and the monitoring engine was restarted.' and 'Configuration Request Successful'

When I click 'View Status Details' on the same page, the page it goes to says 'No matching services found - showing matching hosts instead.'

There was only 1 host already being monitored -- localhost -- and that was done by the install, I assume.

I do see the services on the CCM page, but there doesn't seem to be any indication that the monitors are running every 5 minutes as specified -- only a date and time when the entry was modified. Clicking on a service link takes me to a host management page with various settings.
vornado
 
Posts: 6
Joined: Wed Jun 13, 2018 9:17 am

Re: Nagios XI not saving monitors?

Postby scottwilkerson » Wed Jun 13, 2018 4:42 pm

Does the new service show up in the Configure -> CCM -> Services ?
As of May 25th, 2018, all communications with Nagios Enterprises and its employees are covered under our new Privacy Policy.
User avatar
scottwilkerson
CTO
 
Posts: 9590
Joined: Tue Nov 15, 2011 3:11 pm
Location: Nagios Enterprises

Re: Nagios XI not saving monitors?

Postby vornado » Thu Jun 14, 2018 12:02 pm

Yes, the new services show up in CCM. However, the only services that appear when I click on the number 12 in the Service Status Summary on the home page are services related to localhost. I added the BBMap dashlet to a dashboard but it also only showed localhost.
vornado
 
Posts: 6
Joined: Wed Jun 13, 2018 9:17 am

Re: Nagios XI not saving monitors?

Postby vornado » Thu Jun 14, 2018 1:36 pm

When I clicked on the red indicator on the top status bar, it revealed an error with the backend database. As an online solution suggested, I deleted a file and restarted the ndo2db service and the indicator turned green. After that, there was a change in the summary counts, although it's showing that the new hosts are down when I know they aren't.

I have attached a picture showing the down hosts. Since the status is 'Ok' and there is a response time under Status Information, I'm not sure why they're being shown as down.

What do I have to do to get these hosts out of 'Unhandled'?
Attachments
2018-06-14_14-32-06.png
Service Status
vornado
 
Posts: 6
Joined: Wed Jun 13, 2018 9:17 am

Re: Nagios XI not saving monitors?

Postby scottwilkerson » Thu Jun 14, 2018 1:41 pm

Click on one of the hosts so we can see the output for that particular host
As of May 25th, 2018, all communications with Nagios Enterprises and its employees are covered under our new Privacy Policy.
User avatar
scottwilkerson
CTO
 
Posts: 9590
Joined: Tue Nov 15, 2011 3:11 pm
Location: Nagios Enterprises

Re: Nagios XI not saving monitors?

Postby vornado » Fri Jun 15, 2018 10:42 am

See attached. Service status shows list of 'Down' hosts (all of the new hosts that I added), although status is 'OK'. PING from a Windows command window shows that the hosts are NOT down. However, if I try to ping using the host name, I get name or service not known. If I ping the ip address, ping works fine.

Oddly enough, if I add an entry for this server in /etc/hosts on the nagios server, then it is reported as 'UP'. I don't believe this is how your product is supposed to work, though.

Code: Select all
10.0.11.7   dcoqa.ibsepm.com


Probably a related problem, smtp test email did not work when I used the name of the mail server but it did work with the IP address.
Attachments
2018-06-15_11-18-12.png
vornado
 
Posts: 6
Joined: Wed Jun 13, 2018 9:17 am

Re: Nagios XI not saving monitors?

Postby tgriep » Fri Jun 15, 2018 2:27 pm

From what you are describing, it sounds like the Nagios server is not setup to resolve the Hostnames using your DNS servers.
You would have to edit the /etc/resolve.conf file and add your DNS server settings in it and then it should resolve the IP addresses.
See these links for more details if needed.
https://linux.die.net/man/5/resolv.conf
https://www.centos.org/docs/5/html/5.1/Deployment_Guide/s1-networkscripts-files.html
As of May 25th, 2018, all communications with Nagios Enterprises and its employees are covered under our new Privacy Policy.

Be sure to check out our Knowledgebase for helpful articles and solutions!
User avatar
tgriep
Madmin
 
Posts: 6754
Joined: Thu Oct 30, 2014 9:02 am

Re: Nagios XI not saving monitors?

Postby vornado » Mon Jun 18, 2018 2:55 pm

Thanks -- I copied resolv.conf from another Linux server and that seemed to allow me to use names instead of IP addresses.

I'm having new issues, but I'll open a new topic for those.

Thanks for your help.

Steve
vornado
 
Posts: 6
Joined: Wed Jun 13, 2018 9:17 am

Next

Return to Nagios XI

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 13 guests